Vogeleilanden krijgen grond uit de plas

Lepelaarsplassen_PluimFotografie-72_600x.jpgGeplaatst: 05 oktober

Op vrijdag 1 oktober is in de Lepelaarplassen een fotoreportage gemaakt van de werkzaamheden aan de vogeleilanden. Met een kraan wordt grond uit de plas gehaald en vervolgens op de wilgenconstructies gestort. Door het gewicht beginnen de wilgenconstructies onder de grond uit de plas te verdwijnen en ontstaan de eilanden. Op de plek waar het zand wordt gewonnen, ontstaat een verdieping die het waterleven in de plas helpt en de waterkwaliteit verbetert.  

Ook is duidelijk geworden dat de aannemer bij het restant van het grootste eiland onder water nog iets extra's kan gaan bouwen: een luwtestructuur. Dit is een halvemaanvormig 'muurtje' van wilgenvlechtwerk dat vlak naast het eilandrestant komt te staan. Alleen bij laag water steekt het naar verwachting een stukje (20cm) boven het water uit. Het dient als extra beschutting en schuilplaats. Een mooie extra bijdrage aan verbetering van de waterkwaliteit en het onderwaterleven. En dat is - naast meer broedgelegenheid voor vogels - een minstens zo belangrijk doel van dit project!

Vogeleilanden Lepelaarplassen

Lees meer op de projectpagina.

De hersteloperatie van de vogeleilanden is mede mogelijk dankzij het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland, giften en Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk.

EU flag_yellow_low

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!