Het Flevo-landschap ontvangt elf scheepswrakkenpaspoorten

Uitreiking wrakkenpaspoort-1970 ©FotostudioWierd.jpgGeplaatst: 18 maart

Afgelopen woensdag 16 maart overhandigden Michiel Rijberman (gedeputeerde Kunst en Cultuur van de provincie Flevoland) en Arjan de Zeeuw (directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) zogenaamde scheepswrakkenpaspoorten aan de eigenaren van terreinen waarin een scheepswrak ligt. Het Flevo-landschap ontving maar liefst elf paspoorten: vier voor rijksmonumenten en zeven voor provinciale monumenten. Directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap mocht het eerste rijks-monumentenpaspoort in ontvangst nemen.

Paspoort geeft wrak een gezicht
In de bodem van Flevoland zijn na de drooglegging meer dan 450 vergane schepen gevonden. Na onderzoek zijn 73 daarvan bewaard gebleven in de bodem. Voor de (land)eigenaren en terreineigenaren bij wie een wrak is gevonden, maakten de Provincie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed speciale scheepswrakkenpaspoorten. Deze paspoorten bevatten allerlei informatie over het schip zelf en gegevens over de geschiedenis van het schip, maar bijvoorbeeld ook hoe de huidige gebiedseigenaar het best met het schip kan omgaan. Arjan de Zeeuw: “De scheepswrakkenpaspoorten vertellen verhalen over onder meer het schip, de lading, de bemanning en transportroutes. Ook geven ze nuttige informatie over het behoud van de wrakken. Ze vertellen een verhaal wat nog generaties lang verteld kan worden als onderdeel van een gedeeld verleden. Een verhaal om verder te vertellen aan familie, kennissen en omwonenden.”

Unieke verhalen in de bodem
De wrakken in de Flevolandse bodem vertellen niet alleen een verhaal over specifieke schepen, ze vormen ook onderdeel van het Flevolands erfgoed. Volgens de Provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het belangrijk dat de schepen bewaard blijven en gekoesterd worden. “Juist het verder vertellen van de verhalen achter de scheepswrakken is van belang, want die laten zien in wat voor een uniek gebied wij wonen en werken. Hier voeren de schepen over een soms woeste Zuiderzee en verbonden steden, gebieden en landen met elkaar door handel en uitwisseling. Ieder scheepswrak is een soort tijdscapsule die bijdraagt aan dat grotere verhaal. Het is erfgoed dat wij moeten koesteren, onderzoeken en tonen aan een breed publiek”, aldus Michiel Rijberman. Ben Huisman onderstreept dat standpunt: “Het voormalige Zuiderzeegebied is eeuwenlang zeer dynamisch geweest voordat het land werd. Met de inpoldering is het landschap als het ware gestold en geëtst door mensenhanden, met structuren en inrichting. De scheepswrakken die in het landschap achterbleven, bieden een prachtig venster op deze vroegere, dynamische periode. Het is aan ons om hun verhalen en geschiedenis te blijven vertellen.”

Leest als een spannend boek
Ben Huisman is dan ook blij met de extra aandacht voor de scheepswrakken. "Eén van de bekendste en best bewaarde wrakken uit Flevoland is de Fiducie (voorheen de Zeehond). De Fiducie verging op 24 oktober 1882 op de Zuiderzee op een plek waar nu Natuurpark Lelystad ligt. Uit historische bronnen weten we dat de opvarenden (de familie Venema) werden gered door twee vissers uit Bunschoten: Korlaar en Van Diermen. Alles wat we weten over de Fiducie is het gevolg van uitvoerig historisch onderzoek en het verhaal van het schip leest als een spannend boek. Je ziet het verhaal van het schip als een film voorbijtrekken. Het goed bewaarde wrak van de Fiducie is inmiddels geborgen en vanuit het Natuurpark overgebracht naar Batavialand, waar iedereen het kan zien en beleven. Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen de geschiedenis van hun woonplaats op die manier leren kennen. Om die reden werkt Het Flevo-landschap graag mee aan onderzoek, het behoud van de schepen in de bodem en initiatieven om de verhalen achter de schepen levend te houden. Dat doen we op allerlei manieren. Bijvoorbeeld met de scheepswrakkenwandeling in de Pampushout bij Almere, waar bezoekers een mooie wandeling lopen langs diverse wrakken die nog in de bodem liggen".

De scheepswrakkenpaspoorten en de extra aandacht voor de wrakken in de bodem wordt gedragen door vele organisaties. Naast de Rijksdienst en de provincie werken Batavialand, de Monumentenwacht Flevoland, Landschapsbeheer Flevoland en nu dus ook de eigenaren en terreinbeheerders van de wrakken mee.

Bekijk hier de korte reportage die Omroep Flevoland maakte over de uitreiking.

Foto: Ben Huisman (links) ontvangt een paspoort uit handen van Arjan de Zeeuw (rechts). FotoStudio Wierd

Uitreiking wrakkenpaspoort-1970 ©FotostudioWierd

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!