Elandkalf geboren in Natuurpark Lelystad

Eland met jong - RIchard Feenstra.jpgGeplaatst: 22 juni

Door het lange gras was er lang onzekerheid, maar onlangs zagen onze boswachters hun vermoedens dan toch bevestigd: er is onlangs een elandkalf geboren in Natuurpark Lelystad. Het jong blijft de komende weken nog veel in de dekking liggen, maar zal langzamerhand wel steeds vaker te zien zijn voor bezoekers. Wie het diertje wil spotten zal dus geduld (en een beetje geluk) moeten hebben en goed moeten opletten.

(tekst loopt door onder de foto) 

Elandjong  Michael Keckeis

Grootste hertensoort
De eland is de grootste hertensoort ter wereld en leeft in het koude noorden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Mannetjes kunnen wel 2,2 meter hoog worden en 800 kilo zwaar. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Elandstieren hebben over het algemeen een breed, bladvormig schoffelgewei met korte uitsteeksels. Elanden eten voornamelijk scheuten en twijgen van de grove den, de schors van wilgen en ratelpopulieren. 's Zomers bestaat het dieet grotendeels uit grotere kruiden, bladeren en waterplanten. De dieren eten gemiddeld zo'n tien kilogram aan twijgen en scheuten per dag en zijn dol op water. Zeker als het 's zomers warm is, kun je de elanden van Natuurpark Lelystad regelmatig zien zwemmen of tot hun kop in het water zien liggen. Ze eten dan waterplanten en koelen heerlijk af. Kalfjes wegen bij de geboorte zo'n 11 tot 16 kilogram. Binnen een maand verdubbelt het lichaamsgewicht. Daarna groeit het dier één kilogram per dag. Elanden kunnen maximaal 27 jaar oud worden.

Alleen in Lelystad
De Europese eland komt voor in Scandinavië, de Baltische staten, Tsjechië, Polen, Wit-Rusland en soms in Duitsland. De enige elanden in Nederland worden gehouden in Natuurpark Lelystad. Tot duizend jaar geleden kwam het dier echter ook in Nederland in het wild voor. Volgens een Drentse jachtvergunning liep hij daar in 1025 nog rond. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat wilde elanden in het dichtbevolkte Nederland terugkeren. Ons land mist simpelweg de grote, rustige stukken natuur die elanden verkiezen als leefgebied.

Zelf het elandkalf bekijken?
Kom dan komend weekend, op zaterdag 25 of zondag 26 juni, naar onze natuurdagen op Natuurpark Lelystad! Dan kunt u niet alleen de elanden bekijken, maar ook tientallen andere leuke dingen in de natuur doen. Lees alles over Ontmoet Het Flevo-landschap.

Foto's:
- jonge eland en moeder op archiefbeeld / fotograaf: Richard Feenstra
- elandkalf op archiefbeeld / fotograaf: Michael Keckeis

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!