Beheercontract mtb-route Urkerbos getekend

Opening mtb-route Urkerbos_foto Klaas Kramer_MB_053.jpg

foto Klaas Kramer

Geplaatst: 24 september

Het Flevo-landschap en Stichting MTB-route ‘t Urkerbos hebben de onderlinge afspraken over het gebruik en beheer van de mountainbikeroute in het Urkerbos bezegeld. Ze deden dat op 24 september bij vakantiepark ’t Urkerbos op Urk met een gezamenlijke ondertekening van het beheercontract.

Na de ondertekening verkenden de partijen samen met wethouder Freek Brouwer de route, bij wijze van officiële opening. Die was al een aantal keer uitgesteld: eerst door corona, daarna door de storm van afgelopen februari.

Opening mtb-route Urk 24 sep 2022_foto Klaas Kramer

vlnr: wethouder Freek Brouwer, voorzitter mtb-route Steven Loosman, directeur Het Flevo-landschap Ben Huisman

Voor Het Flevo-landschap is dit de enige mtb-route in haar natuurgebieden. Directeur Ben Huisman: “We hebben in het Urkerbos gekeken wat er mogelijk was met respect voor natuur en ecologie, en onder welke randvoorwaarden. In het deel waar de route nu ligt zagen we hier mogelijkheden voor. Door het bos fietsen is één van de manieren waarop mensen de natuur in hun omgeving kunnen beleven en actief buiten bezig kunnen zijn. Natuur draagt zo bij aan gezondheid en welzijn, en ook dat vinden wij als organisatie belangrijk. Daarnaast werken we graag samen met omwonenden.”

Beheer en onderhoud

De mtb-route was een langgekoesterde wens van de Wielervereniging Urk. In de winter van 2020-2021 legden vrijwilligers van WV Urk het eerste deel van de route aan. De twee lus werd afgelopen winter gerealiseerd. De route meet zo bijna 9 kilometer en kronkelt dwars door het bos. Stichting MTB-route ‘t Urkerbos verzorgt het beheer en onderhoud, en draagt ook zorg voor de kosten hiervoor. Voorzitter van de stichting Steven Loosman: “We zijn erg blij met de mtb-route. We staan ervan te kijken hoeveel Urkers het mountainbiken ontdekt hebben. We zien fietsers uit alle geledingen op de route én mensen van elders. Met relatief weinig middelen hebben we hier samen iets moois gecreëerd, mede dankzij de vele enthousiaste vrijwilligers.”

Verrijking voor de sport

De gemeente Urk ondersteunde het initiatief, draagt bij aan het beheerfonds en is medeverantwoordelijk voor het toezicht en handhaving in het Urkerbos. Wethouder Freek Brouwer: “De mountainbikeroute is echt een verrijking van onze sportinfrastructuur. Kijk eens hoe intensief er gebruik van wordt gemaakt. Het succes is boven verwachting. We hopen dan ook dat hij nog lang blijft bestaan.”

Routepaaltjes uit eigen bos20220924_opening mtb-route Urkerbos_routepaaltje_foto SFL_IMG_104740

De mtb-route is bewegwijzerd met pijlen en vermijdt de wandelpaden zoveel mogelijk. De routepaaltjes zijn van essenhout uit bos van Het Flevo-landschap. De natuurorganisatie moest deze essen kappen als gevolg van de essentaksterfte.

De route is alleen bestemd voor atb- en mtb-fietsen. Een vignet kopen is niet nodig. Wel moet je op de route blijven, de natuur respecteren en mag je geen afval achterlaten. Je kunt de route starten bij Sportpark De Vormt (Vormtweg 7d) en Speelbos Urk (Staartweg 16). Een gps-bestand is te vinden via mtbroute.nl, zoekterm Urk.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!