Financiering kijkhutten gelukt
Voor het vernieuwen van de kijkhutten hebben we minimaal € 45.000 nodig. Dankzij donaties van fondsen en vele natuurliefhebbers hebben we inmiddels € 49.566 euro bij elkaar. Dat betekent dat we dit najaar van start kunnen met de realisatie van de nieuwe kijkhutten. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen: hartelijk bedankt!
Natte Graslanden
Vorig jaar hebben we de Natte Graslanden in het Lepelaarplassengebied aantrekkelijker gemaakt voor weidevogels. We hebben de openheid van het gebied hersteld, greppels opgeschoond voor meer variatie in nat en droog grasland en broedeilandjes aangelegd. Belangrijk voor weidevogels om voedsel te vinden én hun jongen groot te brengen. Om iedereen van de vogels in dit gebied te kunnen laten genieten, gaan we nu ook de twee kijkhutten vernieuwen.
Kijkhutten en schuilplaats ineen
We maken de nieuwe kijkhutten van schanskorven gevuld met basaltstenen. Met deze constructie krijgen de kijkhutten dezelfde uitstraling als de rest van de vogelobservatiepunten in Nationaal Park Nieuw Land. De basaltstenen (die ook te vinden zijn langs de dijken van Flevoland) bieden meteen een mooie schuilplaats voor insecten. De hutten worden voorzien van een gegalvaniseerd dak. Deze wordt ook als schanskorf afgetopt, zodat het geluid van bijvoorbeeld neerslag op het dak gebroken wordt. In de kijkhutten worden kijkgaten op diverse hoogtes opgenomen. De hoogte van de kijkgaten zelf zal tussen de 15 en 20 cm liggen. Nieuwe informatieborden, fietsbeugels en zitbanken -van hout uit eigen bos- maken de kijkhutten compleet. Een ideale plek om vogels te kijken, zonder ze te storen.
Vogels in de Lepelaarplassen
In de Lepelaarplassen waan je je echt in de wildernis. Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een waar vogelparadijs. In het gebied zijn al meer dan 300 soorten waargenomen. Van typische watervogels zoals eenden en ganzen, tot weidevogels zoals grutto, kievit en tureluur, een keur aan bosvogels én soorten als blauwborst, baardman, lepelaar, ijsvogel, roerdomp, grote zilverreiger, bruine en blauwe kiekendief en zeearend.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het Fonds Verstedelijking Almere, Stichting De Versterking en het Almeerse Windfonds.