Lieke Frielink (1).JPG

Lijnen in het landschap De Pampushout

Lijnen in het landschap De Pampushout

Fietsend door De Pampushout weet Lieke Frielink (28), inmiddels afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, de lange zichtlijnen door het landschap feilloos aan te wijzen. Dat is ook geen wonder want zij heeft haar afstudeerproject op deze ontworpen ruimte gebaseerd. Lieke is geboeid door hoe het landschap van De Pampushout is bedacht en ontworpen en hecht waarde aan de cultuurhistorie.

Lieke Frielink is geboren en getogen in Almere en al van jongs af aan geïnteresseerd in het bedachte karakter van de stad en het omliggende landschap. En in de verhalen van de pioniers en de ingenieurs die hieraan ten grondslag liggen. Zij vertelt: “Als kind struinde ik al in de bossen van de polder op zoek naar zeeschelpen en nog steeds ben ik gefascineerd door dit landschap. ”Het is dus niet zo vreemd dat zij voor haar afstudeerproject terugkeert naar haar roots. “Ik ben altijd bezig met de vraag: wie zit er achter de ontworpen ruimte en ik vind het super boeiend hoe dit landschap is bedacht.”

Giath Taha (4).JPG

Sporen uit het verleden
Haar Master Social Design aan de Design Academy in Eindhoven rond Lieke af in maart 2017. Voor het theoretisch onderzoek ging zij op zoek naar de ‘sporen’ van de ingenieurs in het landschap van Midden- en Zuid Flevoland en hoe hun plannen en visies van de tekentafel uiteindelijk terug te lezen zijn in het landschap. Het praktische gedeelte van haar afstudeerproject voert zij uit in De Pampushout in Almere Pampus. Lieke vertelt: “Het gebied heeft een duidelijk ontworpen karakter zowel van bovenaf als wanneer je er doorheen wandelt. Op de kaart zie je duidelijk het gebruik van de geodriehoek op de tekentafel terug in het uiteindelijke landschap.”

Negen zichtlijnen
“De gekromde Oostvaardersdijk levert filmische perspectieven op wanneer je er overheen rijdt”, vertelt Lieke. “Ingenieur Cornelis van Eesteren boog zich onder andere over de beleving van dijken door de krommingen die hij aanbracht in de kaarsrecht geprojecteerde dijken. Het landschap daarachter sluit daar prachtig op aan door het wiskundig lijnenspel dat steeds verrassende zichtlijnen naar de dijk oplevert. De plaatsing van bossen, sloten en rietkragen benadrukken de negen zichtlijnen in het landschap en dat levert bijzondere en soms onverwachte doorkijken op die altijd naar de dijk lopen, soms wel meer dan drie kilometer ver.”

Lieke Frielink (7).JPG

Objecten in het landschap
Om de structuur van zichtlijnen te benadrukken, ontwierp Lieke twee objecten die zij tijdelijk plaatste op twee van de negen zichtlijnen in het gebied van Het Flevo-landschap. De objecten verwijzen naar het gebruik van landmeters die de ingenieurs gebruikten om het landschap en de stad in te meten en richting te geven. Ze benadrukken de vorm van de zichtlijnen als een soort uitsnede in het landschap. Lieke: “Als voorbijganger lijken de objecten eerst vreemd in het landschap te staan, totdat je op één bepaald punt komt waar de vorm zodanig samenkomt dat het landschap perfect omlijnd wordt. Dat beeld verdwijnt weer net zo snel als het ontstond. Je moet dus goed opletten tijdens een wandeling of fietstocht. Tijdens de testdag op locatie leverde dit enorm leuke gesprekken op met voorbijgangers over het gebied, de natuur, de identiteit van de stad en de eventuele toekomstplannen voor Almere Pampus.”

Historie getekend in het landschap als identiteit voor Almeerse stadsontwikkeling
Lieke: “Als we het hebben over de zoektocht naar een identiteit voor Almere, ligt dat hier getekend in het omliggend landschap. Almere Pampushout is géén wit canvas om op te vullen, er ligt hier een kans om de stad samen met het landschap te ontwikkelen zodat het elkaar kan complimenteren. De objecten die ik neerzet maken het lijnenspel zichtbaar en laten zien hoe het systeem van het landschap in elkaar zit en gebruikt kan worden. De originele visie zie je in dit gebied nog duidelijk terug en kan zo worden vastgelegd in onze, eigen korte geschiedenis."

Almere heeft plannen om in Almere Pampus nog een flink aantal woningen te realiseren. “Als er dan toch gebouwd moet worden, zou er in het stedelijk plan rekening gehouden moeten worden met deze mooie lokale historie”, vindt Lieke. “Die structuren horen daar. De stedelijke ontwikkeling zou heel mooi samen kunnen gaan met dit systeem van zichtlijnen naar de dijk door bijvoorbeeld de straatpatronen en oriëntatie hier op aan te passen. Zo blijft het karakter van het gebied, behouden en benadruk je een stukje lokale historie die bij Almere en Flevoland hoort: prachtig ontworpen dijken die je niet moet verstoppen maar moet benadrukken, het zijn immers onze lijfwachten en ook nog eens fantastisch ontworpen.”

Internationaal gezelschap
Lieke: “De internationale examencommissie van de Design Academy is, door mijn onderzoek, steeds meer te weten gekomen over de Flevopolder en Almere en was zo enthousiast dat zij graag naar de locatie wilde komen voor mijn afstudeerpresentatie. De studente is inmiddels met vlag en wimpel geslaagd en mag zich vanaf nu Master of Design noemen. Onze fietstocht eindigt met het zicht dwars door het landschap naar de dijk. Lieke : “Dit lijnenspel weet mij toch iedere keer weer te verrassen.”

Kijk hier voor meer informatie over De Pampushout

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!