Beleef de najaarstrek

Het is één van de meest fascinerende natuurfenomenen die we in Nederland kennen: de vogeltrek. Ieder voorjaar vliegen miljarden vogels van hun wintergebieden naar de broedgebieden en in het najaar weer terug.

Vele van ‘onze’ Nederlandse broedvogels trekken in de herfst weg naar het zuiden. Maar vogels die noordelijker broeden, van Groenland tot in Siberië, komen juist hier weer overwinteren of trekken via ons land naar warmere oorden. Daarbij is niet de winterse kou, maar de beschikbaarheid van voedsel de belangrijkste reden voor de vogels om zuidwaarts te trekken.

Ook lepelaars trekken in het najaar naar het zuiden.

Waar moet je zijn?

De beste plekken om in Nederland vogeltrek te zien liggen langs de Hollands-Zeeuwse kust en op de Waddeneilanden, want veel trekvogels volgen de kustlijn. Ze komen vaak vanuit het noorden of oosten aanvliegen en zien ‘plotseling’ de Noordzee opdoemen. Dat vinden ze maar eng en dus blijven ze de kustlijn volgen. Dit verschijnsel heet ‘stuwing’.

Maar ook in het binnenland is er vogeltrek te zien, vaak in een breed front over het land. In dit geval volgen de vogels landschapselementen als rivieren en oevers van grote meren. En de contouren van het IJssel- en Markermeer en de Randmeren. Flevolandse vogelliefhebbers kunnen momenteel hun hart ophalen bij veel waterrijke gebieden van Het Flevo-landschap. Denk bijvoorbeeld aan de Rotterdamse Hoek, de natte zone rondom Schokland, het Urkerveld, het Greppelveld en de Lepelaarplassen.

Momenteel is de najaarstrek volop bezig. Bij gunstige omstandigheden (helder weer en een noordenwind) kun je grote hoeveelheden vogels zien overvliegen. In deze periode kun je in Flevoland onder meer de trek van buizerds, sperwers, kiekendieven, visarenden, wouwen, zanglijsters, graspiepers, boerenzwaluwen en spreeuwen bewonderen. Kijk voor actuele waarnemingen van specifieke soorten op waarneming.nl.

(Bron: Vogelbescherming Nederland)

Buizerd – Nick Hijmensen © Nick Hijmensen
In de herfst en winter trekken veel buizerds naar Flevoland.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?