Bestemmingsplan Noorderwold-Eemvallei Noord vastgesteld

Het Flevo-landschap kan verder met de inrichting van een tweede deel van het nieuwe natuurgebied Noorderwold-Eemvallei Noord. De gemeenteraad van Zeewolde stemde op 26 september in met de wijziging van het bestemmingsplan die hiervoor nodig is.

Met Noorderwold-Eemvallei Noord komt er in Oosterwold en naast natuurcorridor de Grote Trap totaal ca. 184 hectare nieuwe natuur bij in de vorm van bos, moeras, kruidenrijke graslanden en nieuwe vormen van landbouw met natuurwaarden. Ook is er ruimte gereserveerd voor een wijk met 200 woningen. Voor omwonenden en andere recreanten komen onder meer wandelpaden en een uitkijkpunt.

Opening Akkerbosroute

Een deel (ca. 39ha) is al ingericht dankzij een eerdere bestemmingsplanwijziging. Deze nieuwe natuur werd een dag later, op 27 september, feestelijk geopend in bijzijn van gedeputeerde Harold Hofstra van natuur en Flevo-landschap-directeur Philip Makkink. In de stromende regen knipten ze een lint door om de Akkerbosroute te open te stellen. Deze wandelroute voert langs onder meer de boomgaard, keverbank, een bloemblok en de agroforestry (een combinatie van bomen en eenjarige akkerbouwgewassen) in het gebied. Om bezoekers mee te nemen in de bijzondere combinaties van natuur en landbouw zijn op een aantal plekken infopanelen geplaatst en enkele bankjes om rustig van de omgeving te genieten.

Nieuwe natuur

Op de opening zei Makkink blij te zijn met het akkoord van de gemeente Zeewolde voor de eerstvolgende stap in de realisatie van nieuwe natuur. “Noorderwold Eemvallei Noord gaat dit deel van Flevoland een belangrijke impuls voor natuur en de beleving ervan geven, in aansluiting op de ecologische verbinding de Grote Trap waar ook recreanten welkom zijn.”

Harold Hofstra, gedeputeerde Natuur: “Met de goedkeuring van dit bestemmingsplan wordt een belangrijke stap gezet met het uitvoeren van dit Nieuwe Natuur-project. Het is prachtig om te zien hoe natuur, recreatie en stedelijke ontwikkeling hand in hand kunnen gaan. Samen bouwen we aan een toekomstbestendig Flevoland.”

Ook wethouder Hermans van Zeewolde is erg blij met de opening van het natuurgebied en het feit dat nu gestart kan worden met de volgende fase. “Het is mooi om te zien dat wat bedacht is in 2014 langzaamaan tot stand begint te komen. Dit eerste deel is al een enorme verrijking voor de natuur en met het tweede deel zal de waarde ervan alleen maar meer worden.”

Met het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad van Zeewolde kan Het Flevo-landschap de aanbesteding van de inrichtingswerkzaamheden starten van dit tweede deel van Noorderwold-Eemvallei Noord.

Programma Nieuwe Natuur

Het project Nieuwe Natuur Noorderwold-Eemvallei wordt mede mogelijk gemaakt door het Programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Met het programma Nieuwe Natuur stelt de provincie particulieren en natuurorganisaties in staat toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen, vanuit de behoefte van Flevolanders, dicht bij hun woonomgeving, die op termijn zelfstandig kan voortbestaan. Meer informatie www.flevoland.nl/Dossiers/Nieuwe-Natuur.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?