Dekan nieuwe wisentstier Natuurpark Lelystad
Met een daadkrachtige sprong uit de trailer is nieuwe wisentstier Dekan op dinsdag 14 juni in Natuurpark Lelystad gearriveerd.
De vierjarige Dekan is afkomstig uit Wisentgehege Springe in Duitsland en vervangt stier Durkan die in december 2021 overleed. De keuze voor Dekan is bepaald door het internationale stamboek. Alle Lelystadse wisenten zijn opgenomen in dat stamboek en daardoor kan er een zogenaamde ‘inteeltcoëfficient’ worden berekend. Hoe lager deze inteeltcoëfficient, hoe minder de dieren genetisch aan elkaar zijn verwant, hoe genetisch diverser het nageslacht zal zijn en dat is weer goed nieuws voor het fokprogramma. Dekan zal de komende tijd wennen aan zijn nieuwe leefgebied en de andere wisenten. De verwachting is echter dat hij al snel opgenomen wordt in de kudde.
Bedreigde soort
De wisent, ook bekend als Europese bizon, is met minder dan 7000 dieren wereldwijd een bedreigde diersoort. De wisent stond sinds 1966 op de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Volgens de nieuwe criteria die de IUCN sinds 2001 hanteert, staat de soort als ‘kwetsbaar’ geclassificeerd. Overigens staat de wisent nog wel steeds op de nationale rode lijsten van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.
De wisent is het grootste en zwaarste Europese landdier en is nauw verwant aan de bekende Noord-Amerikaanse bizon. Wisenten zijn bosbewoners en planteneters en eten vele soorten planten, grassen, struiken en zelfs boomschors. De meeste wisenten leven in het wild in het voormalige Oostblok. Met name Polen en Wit-Rusland zijn kerngebieden. Maar ook Nederland huisvest ongeveer 60 wisenten in diverse natuurgebieden. De grootste Nederlandse kudde (ongeveer 25 dieren) leeft in Natuurpark Lelystad.
Natuurpark Lelystad houdt al sinds 1976 wisenten. In eerste instantie als weideplek voor de Amsterdamse dierentuin Artis, maar al snel maakte het park naam binnen het internationale fokprogramma. Wisenten doen het namelijk geweldig op de rijke Flevolandse klei en elk jaar mag het park tussen de 4 en de 8 kalfjes verwelkomen. Al deze jonge dieren worden na enkele jaren naar andere natuurgebieden gebracht om nieuwe kuddes te vormen en zo de soort voor uitsterven te behoeden.
Door de jaren heen zijn bijna 100 wisenten uit deze Lelystadse kudde uitgezet in andere natuurgebieden in Nederland, maar ook in Polen, Wit-Rusland, Letland, Kroatië, Duitsland, Schotland, België, Spanje en Denemarken. De huidige kudde bestaat uit een basiskudde van tien koeien, een stier en hun nakomelingen.
Door het nationale en internationale fokprogramma gaat het gelukkig steeds beter met de wisentpopulatie. Toch blijft het voortbestaan van de soort ongewis door er steeds minder geschikt leefgebied is voor de dieren. De wisent heeft onze hulp en aandacht voorlopig dus nog nodig.
Geïnteresseerd in dieren?
Kom dan komend weekend, op zaterdag 25 of zondag 26 juni, naar onze natuurdagen op Natuurpark Lelystad! Op beide dagen zijn er tientallen leuke dingen in de natuur doen.