Edelhertengebied Natuurpark Lelystad in trek bij broedvogels

Natuurpark Lelystad is een oase van rust aan de rand van Lelystad. Dat vinden niet alleen heel veel bezoekers, maar ook veel broedvogels. In 2023 zijn twee monitoringsvrijwilligers van Het Flevo-landschap gestart met broedvogeltellingen in het edelhertengebied van het park. Dit jaar presenteerden zij hun eerste resultaten.

De vrijwilligers hebben zowel in 2023 als 20234 dertien veldbezoeken gebracht aan het gebied. Tussen begin maart en eind juni noteerden zij diverse kenmerken en gedrag van de verschillende vogelsoorten die zij waarnamen. In 2023 werden er 44 broedende vogelsoorten aangetroffen, in 2024 43. Tezamen bezetten de waargenomen broedvogelsoorten in 2023 192 broedterritoria. In 2024 was dat aantal gestegen tot 271. Hiermee is het edelhertengebied aantoonbaar een zeer waardevol gebied voor vogels om te broeden en hun jongen groot te brengen.

De meest voorkomende soorten broedvogels waren; bosrietzanger, heggenmus, houtduif, koolmees, merel, roodborst, tjiftjaf, vink, winterkoning, zanglijster en zwartkop. De winterkoning was, met 25 broedterritoria, de meest voorkomende broedvogel in het edelhertengebied, op de voet gevolgd door de bosrietzanger met 23 territoria. De meest opvallende waargenomen soorten waren; boomvalk, havik, paapje, grauwe klauwier, kerkuil, appelvink en wielewaal.

De winterkoning is de meest voorkomende broedvogel in het edelhertengebied van Natuurpark Lelystad.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?