Kamperhoek krijgt impuls

In de Kamperhoek gaat worden gewerkt aan de natuurkwaliteit. Ook verbetert de natuurbeleving met het verplaatsen van de vogelkijkhut. De werkzaamheden starten op maandag 30 oktober en zijn naar verwachting met de Kerst klaar.

aalscholver
© Wouter Engler (CC BY-SA 4.0)
Aalscholver, foto Wouter Engler

Doel van de werkzaamheden zijn behoud en verhoging van de aantallen moerasbroedvogels en libellen in de Kamperhoek. Op een eiland dat zeer geschikt broedgebied kan zijn voor moerasvogels, zijn de afgelopen jaren te veel jonge boompjes opgekomen. Door deze te verwijderen en een deel te vergraven, wordt het weer natter en geschikt voor rietgroei.

De natte graslanden, waar grote delen van het jaar vleeskoeien lopen, krijgen een plas-dras oever. Dat is een lange, flauwe oever. Hij komt aan de kant van de vogelkijkhut. Hiermee ontstaat meer variatie in nat-droog, waar vogels en libellen van profiteren.

Oeverzwaluwen

In de Kamperhoek zit ook een bijzondere populatie oeverzwaluwen. Zij maken hun nesten in een aarden rug – een oeverzwaluwwand. Daar steken na jaren te veel wortels van beplanting doorheen, die het maken van de holen begint te belemmeren. Deze oeverzwaluwwand wordt daarom opnieuw opgebouwd. Komend voorjaar zullen ze de wand vast weer ontdekken.

Vogelkijkhut

De vogelkijkhut zal tijdelijk buiten dienst zijn. Deze gaat enkele tientallen meters worden verplaatst. De nieuwe kijkhut komt op een punt van waaruit zowel de natte graslanden als het moerasdeel te zien zal zijn.

Bekijk ook de projectpagina

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door  het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?