Noorderwold-Eemvallei: nieuwe natuur rond de oude Eemvallei

© Ernst Dirksen Fotografie

Het Flevo-landschap werkt in Oosterwold, langs de Ibisweg in Zeewolde, aan een nieuwe natuurgebied: Noorderwold-Eemvallei. Met bos, rietmoeras, kruidenrijk grasland en akkers waar vogels jaarrond volop voedsel vinden, en nieuwe vormen van natuurvriendelijke landbouw en ander agrarisch medegebruik van natuur. Ook een deel van de Oude Eemvallei wordt zichtbaar in het landschap.

Zo ontstaat een kleinschaliger, afwisselend landschap, waar het ontspannen wandelen en fietsen is. Waar je de blauwborst, gele kwikstaart en bruine kiekendief kunt horen, in de schemering misschien een vleermuis of grazend ree ziet, en een uitkijkpunt vindt voor nieuwe perspectieven op je omgeving. Duizenden jaren geleden nog een rivierengebied met brede valleien en later veenmoeras, nu nieuwe natuur in de polder waar je die Eemvallei terugleest in het landschap.

Natuur dichtbij

Voor veel mensen zal het ‘natuur dichtbij’ worden, waar je even kunt genieten van het buiten zijn en de natuur om je heen. Voor Oosterwold en Almere Hout, en voor de bewoners van de kleine woonwijk (200 woningen), die aan de rand gepland is.

Stapsgewijze ontwikkeling

Noorderwold-Eemvallei Noord komt in delen tot stand. Een eerste deel (39ha) ten zuiden van de Ibisweg is inmiddels ingericht. Voor het deel waarin ook de Oude Eemvallei zichtbaar wordt (tussen de A6 en de Ibisweg en een deel ten zuiden van de Ibisweg), is het nieuwe bestemmingsplan in september 2024 vastgesteld. Dit kan nu richting uitvoering. Later volgt nog een impuls aan de ‘Vogelakker’ die iets zuidelijker ligt.

Natuurcompensatie

In totaal gaat het om zo’n 230 hectare nieuwe natuur. Een deel van het bos en het moeras wordt aangelegd als compensatie voor natuur die is verdwenen bij de verbreding van de snelweg A6 bij Almere.

Noorderwold-Eemvallei staat in directe verbinding met de natuurcorridor De Grote Trap. De windmolens langs de oostrand van Noorderwold-Eemvallei zijn van Pure Energie en Windpark Zeewolde.

Nieuwe bewoners

Vogels hebben Noorderwold-Eemvallei al volop weten te vinden. Zo zijn onder meer gele kwikstaart, tapuit en putter gezien. Ook de zomertortel is blij met de laagblijvende, open kruidenvegetatie die vroeg bloeit en zo ook vroeg zaad zet.

De andere al gerealiseerde bloemblokken en wintervoedselvelden leveren zaden op voor overwinterende vogels en muizen – waar op hun beurt roofvogels weer van profiteren. Een roofvogel als de bruine kiekendief vindt er zo jaarrond voedsel. Ook reeën grazen er veelvuldig.

Jong land, rijk aan geschiedenis

Almere en Zeewolde lijken jonge steden op jong land, maar de bodem herbergt een rijke geschiedenis. Zo’n 200.000 jaar geleden liepen hier mogelijk al Neanderthalers rond. Zo’n 12.000 jaar geleden was dit een rivierengebied met brede valleien, omgeven door zandduinen, waardoor er mensen wilden wonen. Zesduizend jaar later was de Eemvallei veranderd van een getijdengebied naar een veenmoeras.

De bodem houdt de prehistorische sporen verborgen, maar op hoogtekaarten schijnt de oude rivierloop van de Eem wel door. Met drones met speciale apparatuur is de rivierloop inmiddels nog preciezer in kaart gebracht. Daarmee kunnen we niet alleen nog beter de mogelijke archeologische waarden beschermen maar ook bezoekers een stukje geschiedenis laten ervaren.

Programma Nieuwe Natuur

Noorderwold-Eemvallei is begonnen als gezamenlijk initiatief van Het Flevo-landschap en biologisch landbouwbedrijf ERF. Stichting Hemus heeft in 2021 het stokje overgenomen van ERF als projectpartner.

Het nieuwe natuurproject wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?