Natuurpark fotograaf- Jasper Pluim-41.jpg

Vernieuwing van het otterverblijf in Natuurpark Lelystad

Otter

Wie regelmatig in Natuurpark Lelystad komt, heeft er vast en zeker al regelmatig gestaan: het platform bij het otterverblijf. Een prachtige plek waar al vele jaren onze Europese otters leven. Vanaf juli 2021 gaat het verblijf op de schop en werkt Het Flevo-landschap aan een vernieuwde leefomgeving. Tijdens de werkzaamheden, die duren van half juli tot half oktober, is het verblijf gesloten voor publiek.

Wat gaan we doen

De otters krijgen een grotere leefomgeving. Van de vijf compartimenten die het verblijf nu nog heeft, worden er drie gemaakt. De wanden tussen de verblijven worden van glas.

Ook voor u als bezoeker gaat er het een en ander veranderen. U kunt straks niet alleen van boven het platform de otters zien, maar ook onder het platform oog in oog komen te staan met dit bijzondere dier. De toegankelijkheid wordt ook verbeterd. Er komt een hellingbaan waardoor rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagen ook onder het platform kunnen komen. 

Beleef-de-otter_C

Sinds eind september zijn de contouren van de nieuwe bezoekersruimte goed te zien, en is het bouwwerk alweer waterdicht. De hekleverancier plaatst vanaf begin oktober nieuwe poorten en hekken. Daarom is ook het zwarte doek van de buitenste hekken weer verwijderd. Het grote afwerken is dus begonnen en wanneer de meeste machines niet meer nodig zijn, kunnen we de paden gaan herstellen.

20211001_101258_otterverblijf 20210930_104441_otterverblijf Natuurpark Lelystad Het Flevo-landschap 20210929_114614_otterverblijf natuurpark Lelystad het Flevo-landschap 20210929_121638_otterverblijf Natuurpark Lelystad Het Flevo-landschap 

Leuk weetje: de houten leuningen op het platform en de betimmering in de benedenruimte zijn gemaakt van essenhout uit onze eigen gebieden! Het is verduurzaamd met een speciale methode en zal nog lang meegaan.

Tijdelijke verhuizing

Otters houden van rust. Een verbouwing levert hen veel overlast op. Daarom gaan de Europese otters begin juli uit logeren bij otteropvang De Rietnymf. Als het verblijf klaar is, komen de otters weer terug. Ze zullen dan weer snel gewend zijn. Otters zijn namelijk nieuwsgierige dieren. Bovendien komen ze eigenlijk weer terug op vertrouwd terrein, met bekende beheerders/verzorgers.

Vlogs

Deze maanden houdt boswachter Gerwin de Vries geinteresseerden op de hoogte met een vlog. Zijn eerste vlog gaat over het project, zijn tweede biedt een eerste kijkje achter de bouwhekken.

De Europese otter

De Europese otter hoort bij de Europese Deltanatuur. Het is een roofdier dat leeft in zoet water. Schoon water, oevers met schuilgelegenheid en verbindingen tussen (natuur)gebieden zijn belangrijk door dit dier. Jaarlijks sterven er nog veel otters door aanrijdingen. In het wild zijn otters heel lastig te spotten, je ziet eerder hun sporen (uitwerpselen, pootafdrukken, looppaden, ‘glijbanen’ het water in). De Zoogdiervereniging heeft 2021 overigens uitgeroepen tot het jaar van de otter.

Beleef de otter in Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad is de kans groter dat je een otter ziet - al blijft het nog steeds een kwestie van geluk. Maar met de aanpassingen aan het otterverblijf is de kans wel groter. Ook zal er in het nieuwe verblijf genoeg te zien en te beleven zijn over de otter.

Partners

De langgekoesterde wens van Het Flevo-landschap voor een beter otterverblijf is mogelijk dankzij de steun van partners. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg en otteropvang de Rietnymf.  

EU flag_yellow_low     Logo-Leader-1_400xafvalzorg

bord

Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!