Natuurpark fotograaf- Jasper Pluim-41.jpg

Vernieuwing van het otterverblijf in Natuurpark Lelystad

Otter

Wie regelmatig in Natuurpark Lelystad komt, heeft er vast en zeker al regelmatig gestaan: het platform bij het otterverblijf. Een prachtige plek waar al vele jaren onze Europese otters leven. In juli 2021 ging het verblijf op de schop en werkten we aan vernieuwing en verbetering van het verblijf. Tijdens de werkzaamheden was het otterverblijf gesloten voor publiek. Op zaterdag 12 maart 2022 konden we het weer openstellen. Later dit voorjaar volgt een officële opening.

Over de werkzaamheden

De otters kregen een grotere leefomgeving. Van de vijf compartimenten werden er drie gemaakt. De wanden tussen de verblijven zijn van glas. In totaal kunnen er vier otters verblijven.

Ook voor u als bezoeker veranderde ook een en ander. U kunt niet alleen van boven het platform de otters zien, maar ook onder het platform oog in oog komen te staan met dit bijzondere dier. De toegankelijkheid is ook verbeterd. Er komt een hellingbaan waardoor rolstoelgebruikers en bezoekers met kinderwagen ook onder het platform kunnen komen. 

Beleef-de-otter_C

De contouren van de nieuwe bezoekersruimte waren in het najaar van 2021 al goed te zien. Het zwarte doek ging eraf toen er nieuwe poorten en hekken geplaatst konden worden en het grote afwerken kon beginnen. Daaronder ook de paden.

20211001_101258_otterverblijf20210930_104441_otterverblijf Natuurpark Lelystad Het Flevo-landschap20210929_114614_otterverblijf natuurpark Lelystad het Flevo-landschap20210929_121638_otterverblijf Natuurpark Lelystad Het Flevo-landschapWerk in uitvoering in otterverblijf Natuurpark Lelystad, benedenruimteDe nieuwe glazen wanden in het vernieuwde otterverblijf in Natuurpark Lelystad (werk in uitvoering)

Leuk weetje: de houten leuningen op het platform en de betimmering in de benedenruimte zijn gemaakt van essenhout uit onze eigen gebieden! Het is verduurzaamd met een speciale methode en zal nog lang meegaan.

Voor onze beheermedewerkers is ook het onderhoud een stuk makkelijker geworden.

Tijdelijke verhuizing

Otters houden van rust. Een verbouwing levert hen veel overlast op. Daarom zijn de Europese otters uit logeren geweest bij otteropvang De Rietnymf. Na terugkomst zijn ze weer snel gewend. Otters zijn namelijk nieuwsgierige dieren. Bovendien komen ze terug op vertrouwd terrein, met bekende beheerders/verzorgers.

Vlogs

Tijdens de werkzaamheden maakte boswachter Gerwin de Vries twee keer een vlog om geinteresseerden op de hoogte te houden. Zijn eerste vlog gaat over het project, zijn tweede biedt een eerste kijkje achter de bouwhekken.

De Europese otter

De Europese otter hoort bij de Europese Deltanatuur. Het is een roofdier dat leeft in zoet water. Schoon water, oevers met schuilgelegenheid en verbindingen tussen (natuur)gebieden zijn belangrijk door dit dier. Jaarlijks sterven er nog veel otters door aanrijdingen. In het wild zijn otters heel lastig te spotten, je ziet eerder hun sporen (uitwerpselen, pootafdrukken, looppaden, ‘glijbanen’ het water in). De Zoogdiervereniging heeft 2021 overigens uitgeroepen tot het jaar van de otter.

Beleef de otter in Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad is de kans groter dat je een otter ziet - al blijft het nog steeds een kwestie van geluk en geduld. Maar met de aanpassingen aan het otterverblijf is de kans wel groter. Ook zal er in het nieuwe verblijf genoeg te zien en te beleven zijn over de otter.

De Europese otters in het otterverblijf in Natuurpak Lelystad zijn verkeersslachtoffers of dieren met een andere beperking die niet in de vrije natuur zouden overleven. De dieren mogen in het park oud worden in ruime, natuurlijke verblijven waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. In de vele plassen van het Natuurpark leven ook meerdere wilde Europese otters.

Bekijk onze minidocumentaire over de Europese otter:

Partners

De langgekoesterde wens van Het Flevo-landschap voor een beter otterverblijf is mogelijk dankzij de steun van partners. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland, provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Afvalzorg, Landschapsbeheer Flevoland, Dr. C.J. Vaillantfonds, Cornelia Stichting, Stichting Nijhof Mens en Dier, Stichting HSHB, Kinderfonds van Dusseldorp, Pasman Stichting, Natuur- en Milieufederatie Flevoland, en otteropvang de Rietnymf.  

EU flag_yellow_low     Logo-Leader-1_400xafvalzorg

Lees ook het nieuwsbericht van 19 juli 2021 op onze website

Lees ook de update van 7 september 2021 over het maken van ottersporen in het beton

bouwbord bij otterverblijf_doek 5x2 mtr A opening feb22

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!