Urkerbos-1.JPG

Urkerbos

Urkerland

Het Urkerbos wordt gekenmerkt door een mengeling van soortenrijk loofbos, naaldhoutbos en natuurrijke open plekken. In het bos ligt het geologisch reservaat P. van der Lijn, waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. In de zuidrand bevindt zich het Staartreservaat, een klein moerasgebied. Het bos is in ontwikkeling.

Elke maand schrijven boswachter Tim en Boswachter Arjan over hun bevindingen, belevenissen en beheerwerkzaamheden in het Urkerbos. 

Waardevolle en kwetsbare natuur

Staartreservaat 6 april 2017.JPGwoensdag 12 april 2017 Na een warme en droge maand maart staan de knoppen van de bomen in het Urkerbos op knappen. Sommige vroege uitlopers zoals de Vlier, Hazelaar en Berk kleuren het bos al lichtgroen. Vogels vliegen ... lees verder

Voorjaarsperikelen

Dagpauwoog_Het Flevolandschap.jpgvrijdag 03 maart 2017 Met het lengen van de dagen, het langzaam stijgen van de temperatuur en de zonkracht die in intensiteit toeneemt staat het voorjaar weer voor de deur. De eerste tekenen zijn ook alweer duidelijk waarneembaar. Zo staan de krokussen en sneeuwklokjes te bloeien en hebben de hooikoortspatiënten al menig zakdoek verbruikt omdat de hazelaars vol in bloei staan. lees verder

Het Urkerbos

Nu, ruim zestig jaar nadat de Noordoostpolder droog viel en Urk haar eilandstatus kwijt raakte, is een groot deel van het Urkerbos tot wasdom gekomen. Gemengd loofbos, afgewisseld met donker naaldhoutbos en natuurrijke open plekken bieden wandelaars en fietsers een beeld, dat zonder meer vergelijkbaar is met oude bossen in andere bosrijke delen van Nederland. Maar het Urkerbos heeft meer te bieden: al in de jaren zeventig werd duidelijk dat de rijkdom aan planten en dierenleven er ongekend hoog kon worden.

Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!