Scholen

Een dagje naar een van onze natuurgebieden is voor uw leerlingen niet alleen een leuk uitstapje. Ze leren ook van alles over de planten en dieren in Flevoland, of zelfs over de Prehistorie. Zo komen de biologie- en geschiedenislessen tot leven!
Het Flevo-landschap vindt het belangrijk dat ook de jongste inwoners van Flevoland van de natuur kunnen genieten. Daarom biedt ze basisscholen verschillende mogelijkheden voor een dagje uit in Natuurpark Lelystad, het Wilgenbos, of op Schokland.

Archeoroute Schokland

Bij de Archeoroute ontmoeten kinderen leeftijdsgenootjes die ooit op Schokland woonden, of er gaan wonen! Zo brengt de Archeoroute de historie van Schokland - en daarmee van heel Nederland - tot leven! Het bijbehorende lespakket is gratis. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor kinderen van de groepen 7 en 8 en sluit aan bij de kerndoelen. Lees hier meer over het gebruik van de Archeoroute in de les en de mogelijkheden voor een veldbezoek.

Rugzakroutes

De leerlingen gaan in groepen van 4 tot 6 kinderen met een rugzak op stap. In de rugzak zitten allerlei voorwerpen waarmee ze leren de natuur op een andere manier te bekijken, zoals zoekkaarten, een boommeter of een loeppotje. Onderweg beantwoorden de kinderen verschillende vragen en vervullen ze praktische opdrachten. Aan het eind van de tocht ontvangt iedere leerling een diploma.

De rugzakroutes duren 2 tot 2,5 uur en kosten €2,50 per leerling. Dat is inclusief vragenformulier, potlood en diploma. De rugzakjes kunt u na afloop weer inleveren bij het bezoekerscentrum. Aanvraagformulier rugzakroute voor scholen.

Swifterkamp, Prehistorische Nederzetting

In Swifterkamp, de Prehistorische Nederzetting gelegen in Natuurpark Lelystad, beleven kinderen de oertijd. De nederzetting biedt verschillende mogelijkheden om schoolklassen te ontvangen. Lees meer hierover op de website van Swifterkamp.

Watertuin Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een bijzonder natuurgebied met prachtige wandelpaden, allerlei dieren en veel water. In en rond het water groeit en bloeit van alles. Water is belangrijk. Voor mensen, dieren en bomen en planten. Speciaal voor kinderen in de midden-en bovenbouw van de bassisschool zijn de volgende activiteiten te doen om meer te leren over water.

Leven in de Watertuin

Bij het bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad ligt een educatieve watertuin. Speciaal aangelegd om meer te leren van het leven in, op en rond het water. Uitgerust met een rugzak met allerlei materialen zoals schepnet, zoekkaarten, onderwaterkijker en loeppotje doen de leerlingen zelf allerlei proefjes. Er is een opdrachtboekje voor de middenbouw en een voor de bovenbouw. De opdrachten gaan over waterdiertjes, waterplanten, waterkringloop, zuurgraad van het water en leven in het water.

Scholen die deze activiteit boeken, ontvangen een lesbrief met proefjes die de leerkracht voorafgaand aan het bezoek aan het Natuurpark Lelystad in de klas kan doen.

De activiteit duurt ca. 1,5 uur en kost € 2,50 per leerling.

Waterexcursie Natuurpark Lelystad

Uitgerust met een rugzak met een boekje met route en opdrachten lopen de leerlingen rond de kleine plas in het Natuurpark. Aan het eind van de route voeren zij een proefje uit in de Watertuin. De opdrachten gaan over bomen, bevers, otters, vogels en waterdiertjes. In de rugzak zitten ook alle benodigde materialen om de opdrachten te kunnen doen. Na afloop krijgen de leerlingen een diploma.

De activiteit duurt 1,5 - 2 uur en kost € 2,50 per leerling.

Speurtochten Natuurpark

Leerlingen kunnen in Natuurpark Lelystad ook een speurtocht lopen aan de hand van een routevel. Op het routevel staan, behalve de routeomschrijving, vragen over de planten en dieren in het Natuurpark, zoals ‘welk gewei hoort bij welk dier?’ en ‘hoeveel ooievaarsnesten zie je?’. De antwoorden kunnen in het bezoekerscentrum worden nagekeken. Er zijn vier routes, die in lengte variëren van 45 minuten tot 2 uur. Bij slecht weer kunnen de leerlingen ook een speurtocht in het bezoekerscentrum doen. De kosten per kind zijn € 0,50.

Praktische info

Scholen zijn ’s zomers elke werkdag van harte welkom tussen 9.00 en 17.00 uur en ’s winters van 9.00 tot 16.00 uur. Het is noodzakelijk de verschillende speurtochten van tevoren te reserveren. Ook omdat bezoekerscentrum De Gesteentetuin normaal gesproken doordeweeks niet open is en het bezoekerscentrum bij het Natuurpark pas om 12.00 uur open gaat. Bezoekerscentrum de Trekvogel in Almere is sinds 24 oktober voor langere tijd gesloten. Op afspraak kunnen scholen ook buiten openingstijden de speurtocht materialen ophalen of terugbrengen. Scholen moeten zelf voor begeleiding van de leerlingen zorgen.

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!