Vrijwilligers

Meer dan 150 vrijwilligers helpen Het Flevo-landschap actief mee. De gastheren en –vrouwen in de bezoekerscentra, de gidsen, beheervrijwilligers, vrijwillige boswachters en onze veldwaarnemers en monitoringsvrijwilligers. Het zijn allemaal mensen die zich in hun vrije tijd inzetten voor de Flevolandse natuur, omdat ze dat belangrijk, leerzaam én leuk vinden.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Klik op onderstaande uitklapmenu's voor meer informatie over de verschillende functies.

Ontvangt u liever eerst wat meer informatie neem dan contact met ons op via info@flevolandschap.n of bel 0320-286 111 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur)

Aanmeld formulier

Gastheer of gastvrouw bij bezoekerscentrum

Het Flevo-landschap heeft drie bezoekerscentra. Hier kunnen bezoekers terecht voor informatie over de gebieden en activiteiten van Het Flevo-landschap. In de winkels van de bezoekerscentra verkopen we naast fiets- en wandelkaarten ook allerlei cadeauartikelen gerelateerd aan de natuur. Ook kunnen bezoekers informatie verkrijgen over excursies.

Wij zoeken balievrijwilligers voor Natuurpark Lelystad en De Gesteentetuin op Schokland

AAN DE SLAG

Een bezoekerscentrum wordt bemenst door een team van vrijwilligers. Voor dit team is Het Flevo-landschap op zoek naar nieuwe collega’s. De taken van de gastvrouw of gastheer zijn:
 • openen en sluiten van het bezoekerscentrum
 • verstrekken van informatie over de natuurgebieden
 • werven van nieuwe begunstigers
 • verkoop van onze producten

Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad is elke dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur ('s winters tot 16.00 uur). Op Schokland en in Almere is het bezoekerscentrum in het weekend geopend van 12.00 tot 17.00 uur (’s winters tot 16.00 uur). Van juli t/m september zijn ook deze bezoekerscentra elke dag geopend. Op drukke dagen bemens je het bezoekerscentrum met een collega. Tijdens rustige dagen run je het centrum alleen, maar kun je indien nodig rekenen op de beheerder.

Voor de functie van gastvrouw/-heer is geen specifieke kennis nodig. Je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan, stressbestendig zijn en nauwkeurig kunnen werken. 

Interesse of meer informatie? Stuur een mail naar r.devries@flevolandschap.nl 

Vaargids Natuurpark Lelystad

Kun jij mensen enthousiasmeren voor natuur en heb jij een 'groen hart'? Heb jij een vaarbewijs of ben je bereid deze te halen? Vind je het fijn om mensen een leuke dag te bezorgen? Dan is vaargids worden in Natuurpark wellicht iets voor jou.

In Natuurpark Lelystad bieden wij verschillende soorten vaarexcursies aan. Dit kan onderwerp specifiek zijn maar ook varen we regelmatig uit met groepen die een feestelijk dagje uit hebben in het park. Dit zijn bijvoorbeeld groepen die een jubilieum vieren, een familiedag of met het bedrijf op stap gaan. Deze gasten bezorgen wij een leuke rondvaart over onze grote plas. 

Uiteraard zorgen wij dat je tijdens de inwerkprocedure alle informatie krijgt die nodig is om als vaargids aan de slag te gaan. 

Zin om aan de slag te gaan of wil je meer informatie? Mail dan naar r.devries@flevolandschap.nl 

Wandelgids

Jaarlijks worden er in de gebieden van Het Flevo-landschap tientallen excursies georganiseerd. Dit zijn excursies waarvoor iedereen zich kan opgeven en excursies die we op verzoek voor groepen organiseren. Een excursie wordt geleid door een gids die al wandelend de groep meeneemt door het gebied.

Vaardigheden

Je wordt door Het Flevo-landschap opgeleid tot wandelgids. Heb je een IVN-cursus gevolgd, dan is dit uiteraard een pré. De volgende vaardigheden zijn van belang:

 • Vaardigheid in het organiseren en uitvoeren van excursies, zoals omgaan met diverse doelgroepen en hanteren van verschillende werkvormen;
 • Kennis over (veld)biologie, ecologie en de eigen streek;
 • Relevante informatie kunnen opzoeken en bijhouden van deze kennis.

Daarnaast vinden we deze eigenschappen belangrijk:

 • Bewuste houding t.a.v. natuur en milieu (voorbeeldfunctie voor publiek);
 • Kennis en enthousiasme kunnen overdragen op publiek;
 • Openstaan voor meningen en ideeën van anderen, in gesprek met publiek kunnen raken;
 • Zelfstandig en in teamverband kunnen werken;
 • Geruime tijd buiten op pad kunnen zijn.

Voor het team wandelgidsen zoeken wij uitbreiding voor zowel door de weeks als in de weekeinden.

Beheervrijwilliger

Geregeld gaan we aan de slag rondom bezoekerscentrum De Trekvogel en De Gesteentetuin. De werkzaamheden kunnen variëren van het knippen van de heg tot het schoonmaken van de dakgoten. Voor de functie van beheervrijwilliger is geen specifieke kennis of ervaring nodig. Je moet het vooral leuk vinden om lekker buiten in de natuur bezig te zijn. Gezelligheid, gegarandeerd een frisse neus en de natuur een handje helpen: dat zijn de drie belangrijkste kenmerken van deze functie.

Ook in de andere gebieden in Flevoland (niet gekoppeld aan een bezoekerscentrum) kunnen wij vrijwilligers gebruiken, wilt u meer weten? neem dan contact met ons op.

De werkzaamheden worden begeleid door een medewerker van Het Flevo-landschap en ook het materiaal wordt door ons verzorgd. Het gaat om lichte beheerwerkzaamheden; zowel mannen als vrouwen, jong en oud, zijn van harte welkom in ons team!

Taken en vaardigheden:

 • Als beheervrijwilliger help je mee met lichte beheerwerkzaamheden, zoals:
 • snoeiwerkzaamheden langs paden
 • maaien en afharken van graspaden
 • onderhoudswerkzaamheden
 • controleren van wandelroutes
 • schilderen van routepaaltjes

Wij kunnen ook zeker hulp gebruiken bij andere zwaardere beheerwerkzaamheden. Kunt, en wilt, u ons daar mee helpen? Neem dan contact met ons op.

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!