Natuurontwikkeling

Het Flevo-landschap investeert in de kwaliteit van natuur en erfgoed in Flevoland. We ontwikkelen nieuwe natuur, verbeteren de ecologische kwaliteit van bestaande gebieden of maken ze beter toegankelijk. We vertellen je graag meer over deze projecten.

Nieuwe Natuur

In het kader van het Programma Nieuwe Natuur van de Provincie Flevoland werkt Het Flevo-landschap aan nieuwe natuur in Zeewolde (Ibisweg) en Schokland.

Lees verder
wandelaar in wild wilgenbos

Versterken natuur en recreatie in het Lepelaarplassengebied

In het Lepelaarplassengebied in Nationaal Park Nieuw Land werken we aan een combinatie van het versterken van natuur en van de beleving ervan. In augustus 2024 beginnen we in het Wilgenbos met de aanleg van twee avontuurlijker stukken wandelpad.

Lees verder
dodaars met stekelbaars in de bek

Oostvaardersoevers

Doel van het project Oostvaardersoevers is het verbinden van het Markermeer met de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Dit doen we o.a. met vispassages en zachtere dijkovergangen. Dit versterkt de natuur, verbetert de waterkwaliteit én verbetert ook de beleving.

Lees verder

Regeneratieve landbouw

Op landbouwpercelen aan de zuidkant van Unesco Werelderfgoed Schokland experimenteren we samen met de pachters met regeneratieve landbouw. Door herstel van de bodem en het bodemleven verbetert ook de bijdrage aan de natuurdoelen van Schokland.

Lees het interview
beverplas, knarbos flevolandschap fietsers

Herstel Beverplas

De Beverplas langs de Knardijk, in het Knarbos, was aan groot onderhoud toe. Afgelopen winter (2023-2024) vonden baggerwerkzaamheden plaats om de waterkwaliteit op peil te houden. De begroeiing langs de walkant bleef zoveel mogelijk in tact. Het vrijkomende slib is in het bos verwerkt.

Lees verder
kievit

Impuls Rotterdamse Hoek

Om de kwaliteiten van de Rotterdamse Hoek voor weidevogels te behouden investeren we in meer variatie in natte en  droge stukken in het grasland. Ook krijgt het rietmoeras meer kans. Dit is gerealiseerd eind 2023.

Lees verder

Beleef Werelderfgoed Schokland

Schokland is zowel UNESCO Werelderfgoed als natuurgebied. Het Flevo-landschap werkt samen met Museum Schokland aan manieren om bezoekers zowel natuur en landschap als archeologie en cultureel erfgoed op nieuwe manieren te laten beleven. Dit is afgerond eind 2023.

Lees verder
Hggenlandschap

Verbetering poelen Heggenlandschap

De poelen in het Heggenlandschap komen steeds droger te staan. Omdat ze belangrijk zijn voor insecten en andere dieren en planten worden de bestaande poelen vergroot en komt er een poel bij. Dit is gerealiseerd eind 2023.

Lees verder

Impuls Kamperhoek

De moerasnatuur in de Kamperhoek, vlak bij de Ketelbrug, heeft een impuls gekregen met het opschonen en verlagen van eiland in de Pleisterplas en een slenk bij de natte graslanden. Dit is gerealiseerd eind 2023. In juli 2024 is op een nieuwe terp een nieuw kijkscherm geplaatst.

Lees verder
vuurlibel

Impuls Larserbos

In het Larserbos ligt een droog en soorten- en structuurarm grasland. Om meer variatie in soorten te krijgen en de algemene natuurkwaliteit te verbeteren gaan we poelen aanleggen en struweel aanplanten langs de bosrand. Dit is gerealiseerd eind 2023.

Lees verder
wal rond natte graslanden

Herstel Natte Graslanden

Vanaf eind juli 2023 gaat bij de Natte Graslanden, onderdeel van de Lepelaarplassen, groot onderhoud plaatsvinden aan de greppels en broedeilandjes. Ook de openheid voor weidevogels wordt hersteld. Dit is gerealiseerd eind 2023.

Lees verder

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?