Flevolandschap_Schokland_Jpluim-1.jpg

Archeoroute

Welkom in de wereld van de Archeoroute

Ontdek het verborgen verleden van Schokland

De Archeoroute is een rondwandeling op Schokland. Tijdens deze wandeling ontmoet je kinderen die ooit op Schokland woonden. Bijvoorbeeld Onk en Loen uit de tijd van de Rendierjagers. En Peter en Karin, de Polderpioniers. Op de Archeoroute kun je ontdekken hoe ze leefden, wat ze aten en hoe ze woonden. Wandel de Archeoroute en beleef hun avonturen mee!

Schokland-haven-noordpunt.jpg

Archeoroute

Ben je nu al benieuwd wie de kinderen van de Archeoroute zijn? Klik hieronder op hun namen. Dan leer je ze vast kennen. Ook lees je op deze website nog veel meer over de tijden waarin op Schokland mensen woonden.

Onk en Loen, Rendierjagers

9768 voor Christus

Vandaag komen Onk en Loen met hun familie aan in dit gebied. Elke lente gaan ze hier naartoe. Want dan zijn er rendieren. Vanaf deze heuvel kun je heel ver kijken. De volwassenen bouwen de tipi op. Ze smeren hem in met rode oker en leggen er stenen op om de tipi op zijn plaats te houden. Het wordt een spannende zomer. Onk en Loen mogen voor het eerst mee uit jagen.

Meer informatie

Ries en Tala, Swifterbanters

3613 voor Christus

De mensen wonen alweer vijf jaar op deze heuvel. Ze hebben vee en een akker. Over de rivier is een handelaar gekomen. Hij verkoopt spullen uit een ver gebied. De families van Ries en Tala geven er huiden van otters en bevers voor terug. Met de vuurstenen kun je messen maken om het vee te slachten. Of je offert ze voor een goede oogst of visvangst.

Grou en Hette, Enkelgrafmensen

2596 voor Christus

Sinds twintig jaar is er een grote nederzetting op de heuvel. Grou en Hette wonen er ook met hun families. De nederzetting heeft een stamhoofd. Hij neemt beslissingen en voert de ceremonies uit. Bijvoorbeeld bij een begrafenis. Voor de landbouw hebben de mensen slimme uitvindingen gedaan. Maar het is een zware tijd. De grond wordt steeds natter. Daardoor verandert het gebied om de heuvel in een soort moeras. En dat is best gevaarlijk!

Liudger en Martha, Middeleeuwers

Het jaar 1251

Liudger en Martha wonen op een schiereiland in een groot meer, het Almere. De mensen graven slootjes. Het water uit het veen loopt dan in die slootjes. Dat heet ontginnen. De grond die achterblijft, is vruchtbaar en perfect voor de landbouw. Jammer genoeg droogt de grond daardoor wel uit en daalt de bodem steeds verder. Het water van het Almere komt met vloed steeds verder het land op. Daarom is elke boerderij gebouwd op een zelfgemaakte heuvel: een terp.

Dubbel en Jannetje, Schokkers

Het jaar 1638

Het smalle eiland Schokland ligt in de Zuiderzee. Aan de noordkant van het eiland ligt het katholieke dorp Emmeloord. Dubbel en Jannetje wonen op de protestantse Middelbuurt, een dorp midden op Schokland. In het zuiden vind je de Zuidert. Tussen de Middelbuurt en de Zuidert is een ankerplaats voor schepen. Het water staat hoog vandaag en het waait verschrikkelijk. Daardoor is het best gevaarlijk buiten. Ook voor de Schokkerschepen, die terug willen varen naar het eiland.

Peter en Karin, Polderpioniers

Het jaar 1949

Nog maar kort geleden zijn Peter en Karin in de Noordoostpolder komen wonen. Een paar jaar geleden was dit gebied nog zee. De polder ziet er wel heel anders uit dan Drenthe, waar ze vandaan komen. De vaders van Peter en Karin gaan hier samen een nieuwe boerderij beginnen. Hopelijk verdienen ze daarmee meer geld dan vroeger als knecht. Veel andere kinderen van hun nieuwe school komen uit Drenthe en Friesland, maar ook uit het verre Zeeland.

Wesley en Julia, Toekomstmensen

Het jaar 5123

Wesley en Julia zijn de kinderen van de toekomst. Leven zij in een nieuwe ijstijd op een toendra, net als de Rendierjagers? Zou er een moeras zijn, zoals in de tijd van de Enkelgrafmensen? Of is Schokland toch weer een eiland in zee? Het kan allemaal. Fantaseer mee over de toekomst van dit gebied. Als je echt naar Schokland gaat, kom je Wesley en Julia tegen. Zij leiden je rond!

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!