Wisenten in Natuurpark Lelystad

Wisenten in Natuurpark Lelystad

Wat een ontzettend stoere dieren zijn het toch; wisenten. Deze Europese bizons zijn samen met de Amerikaanse bizons de twee laatst overgebleven soorten bizons. Deze enorme dieren zijn de grootste nog levende zoogdieren van Europa. Honderd jaar geleden waren de dieren bijna uitgestorven maar dankzij onder andere de inspanningen van Het Flevo-landschap gaat het inmiddels een stuk beter met de wisent in Europa. Het dier is, met minder dan 7000 dieren wereldwijd een bedreigde diersoort en staat op de Rode lijst.

Toename van het aantal wisenten en het aantal wisentgebieden blijft van belang. Samenwerking binnen Europa om de wisent verder weg te krijgen uit de gevarenzone is cruciaal. In Nederland lopen nog geen 70 wisenten, waarvan 25 in Natuurpark Lelystad. Het park heeft een speciaal fokprogramma waarbij er regelmatig wisenten op transport gaan en uitgezet worden op diverse plekken in Europa. Ook in 2018 zijn er al een aantal dieren naar de vrije natuur in Spanje overgebracht om daar te gaan zorgen voor nageslacht.

Dankzij een nieuwe kraal kunnen de dieren zonder verdoving vervoerd worden. Lees hier meer over de kraal

Wisentpad

In Natuurpark Lelystad is een wisentpad. Op dit pad loopt u door het gebied van de wisenten (en Przewalskipaarden). Een unieke natuurbeleving!

Om dit pad veilig te houden voor bezoekers en onze dieren vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Omgang met wisenten
Al vanaf het ontstaan van Natuurpark Lelystad lopen in dit gebied wisenten. Naast wisenten leven hier ook Przewalskipaarden. Deze grazers zijn geen huisdieren. Zij kunnen als zij niet met rust worden gelaten gevaarlijk zijn en u mogelijk schade toebrengen. Respecteer de dieren en verstoor ze niet. 

Dit jaar zijn er 8 wisenten geboren. Als de wisenten nog klein zijn, kan de moeder heel beschermend zijn. Voor de veiligheid van de bezoeker zijn we soms genoodzaakt het pad af te sluiten, hou hier dus rekening mee.

Gedragsregels voor bezoekers
Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Gelieve niet te hardlopen.

  1. Blijf rustig en behandel de dieren met respect
  2. Voer ze niet
  3. Houd je nieuwsgierigheid in toom en loop de dieren niet na
  4. Laat de dieren ongestoord hun route kiezen en geef ze de ruimte
  5. Houd minstens 50 meter afstand
  6. Keer om en loop terug als de dieren op het pad liggen of naar je toe komen
  7. Houd afstand van kalfjes (alle grote grazers beschermen hun jongen)
  8. Blijf op het pad om zo de aanwezige flora en fauna zo min mogelijk te verstoren

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!