Werkzaamheden
Met regelmaat zijn wij (of andere partijen zoals Rijkswaterstaat, het waterschap of de provincie) aan het werk in of bij onze gebieden. Hieronder vind je een overzicht van de werkzaamheden die op dit moment worden uitgevoerd en met welke reden dat gebeurt.

Actuele werkzaamheden
Natuurgebied Stichtse Putten is van 27 mei t/m 10 juli niet bereikbaar. Provincie Flevoland voert in deze periode groot onderhoud uit aan de Gooimeerdijk-Oost en de Eemmeerdijk (N704). Gelijktijdig wordt er een vrijliggend fietspad gerealiseerd langs de Gooimeerdijk-Oost, dat zal aansluiten op de Eemmeerdijk.
Van 27 mei t/m 10 juli zijn de gehele Gooimeerdijk-Oost en Eemmeerdijk (N704) afgesloten tussen de Gooiseweg (N305) en De Eemhof.
Afgeronde werkzaamheden
Om de aantrekkelijkheid van de vaarwegen in Flevoland en de service voor de vaarweggebruikers te vergroten, is de provincie in november 2024 gestart met het vervangen van drie bestaande passantensteigers en het aanleggen van een nieuwe passantensteiger bij de Vaartsluisbos. Lees verder op de website van de provincie.
Vanaf donderdag 23 januari tot medio februari 2025 vindt er groot onderhoud plaats aan het fietspad bij de Reigerplas, onder de A6 door.
Fietsers worden in die periode omgeleid.
Er is gewerkt in het zuidelijke gedeelte van het elandenverblijf van Natuurpark Lelystad. In het gebied zijn de oevers glooiender gemaakt en de huidige grasrijke weide verkleind. Door deze aanpassingen is er meer geschikt voedsel voor de elanden en zo moet het voor de elanden makkelijker worden om het water in te gaan om af te koelen en om waterplanten te eten (iets wat de dieren in het wild ook regelmatig doen).
In de Pampushout heeft regulier bosonderhoud plaatsgevonden. Het bos is verdeeld in vijf blokken en in een cyclus van vijf jaar wordt een blok onderhouden. Zo dunnen we het bos in fasen. Het dunnen helpt om gezonde grote bomen meer ruimte te geven om door te groeien. Ook de ondergroei en andere jonge bomen kunnen zich beter ontwikkelen. Het bos blijft zo vitaal. Zieke bomen en bomen die aan het eind van hun levenscyclus zitten en gevaar voor bezoekers opleveren worden tijdens deze werkzaamheden verwijderd. De werkzaamheden duren enkele maanden.
We begrijpen dat bomenkap een nare aanblik kan bieden. Tegelijkertijd is het genoemde onderhoud nodig voor de vitaliteit van het bos en de veiligheid van bezoekers. Waar nodig volgt te zijner tijd nieuwe aanplant. Dankzij de voedzame bodem in Flevoland en het groeivermogen van de nieuwe aanplant, zal het bos er over afzienbare tijd weer prachtig bij liggen.
Zie ook onze informatiepagina:Â Hout uit eigen gebieden.
Vanaf maandag 7 oktober wordt de essen-/eikenlaan achterin Natuurpark Lelystad gedund. Om veiligheidsredenen is de wandelroute langs de wisenten hierdoor, gedurende minimaal twee weken, gedeeltelijk afgesloten of minder goed bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden kun je als bezoeker te maken krijgen met omleidingen en tijdelijk niet toegankelijke plekken in het noordelijke gedeelte van het park. We proberen de overlast uiteraard tot een minimum te beperken.
Eind augustus / begin september wordt er gestart met het dunnen van bosstroken in de Noordoostpolder (onder andere: Ruttensevaartstrook, Venetochtstrook en de stroken langs de A6 bij Emmeloord). Daarnaast wordt er gedund in het Knarbos.
Door de dunning kunnen de overblijvende bomen zich goed blijven ontwikkelen en meer waarde hebben voor het bos en haar bewoners.
Zie ook onze informatiepagina:Â Hout uit eigen gebieden.
De werkzaamheden vinden plaats in het deel tussen gebied de Wildwallen (naast de Kuiltocht) en de Vleetweg, aan de oostkant van de Larservaart. We verwachten in de tweede helft van augustus te kunnen starten. De exacte start- en einddatum van de werkzaamheden zijn echter afhankelijk van het weer. Om schade aan de bodem te voorkomen kan er alleen in een droge periode gewerkt worden.Â
Wat gaan we doen? In dit stuk Larservaartbos groeien onder meer groepen populier, es, esdoorn, eik en beuk. Om te zorgen dat een deel van de loofbomen meer ruimte krijgt gaan we het bos dunnen. Dat betekent dat er een aantal grote populieren en slechte essen tussenuit gaan. De meeste boomstammen zijn geschikt voor de verkoop. De betreffende bomen zijn inmiddels gemarkeerd. Bomen met een blauwe markering blijven behouden. De takken zullen worden versnipperd en afgevoerd. Na de dunning wordt struweel ingeplant.Â
Door de dunning kunnen de overblijvende bomen zich goed blijven ontwikkelen en meer waarde hebben voor het bos en haar bewoners.
Het Flevo-landschap beheert op verschillende locaties in Flevoland landschapselementen. Onder meer ook de bomenrij langs de Larserringweg in Lelystad. Op oude luchtfoto’s is deze, zogenoemde ‘landschappelijke beplanting’, al te zien
De huidige eiken zijn eind jaren negentig en in 2014 geplant. Jonge eiken kunnen zich ontwikkelen tot monumentale bomen als hun boomkronen niet in elkaar gaan groeien. De Larserringweg kan zich daarmee ontwikkelen tot een imposante eikenlaan. Tegelijkertijd blijft er voor passanten, onder de bomen doorkijkend, volop zicht op het open landschap.
Rijbeplanting
Bij rijbeplanting worden meer bomen neergezet dan uiteindelijk nodig zijn voor een monumentale laan. Dat wordt gedaan om twee redenen. Zo zijn er altijd bomen die niet goed aanslaan of zich niet mooi ontwikkelen. Daarnaast geef je, als bomen nog klein zijn, met meer bomen passanten vanaf het begin toch het gevoel van een laan. Als de jonge bomen flink zijn gegroeid wordt er gedund en daarmee blijft het laanbeeld overeind.
Ruimte voor verdere groei
De boomkronen van huidige eiken hebben zich inmiddels zover ontwikkeld dat het belangrijk wordt ruimte te maken voor hun verdere groei. Daarom gaat de laanbeplanting langs de Larserringweg worden gedund. Dat wil zeggen dat er bomen tussenuit wordt gehaald om de andere meer ruimte te geven. Met de huidige grootte van de eiken zal het beeld van een eikenlaan intact blijven en ontstaat perspectief voor een monumentale laan. Oudere bomen herbergen daarnaast meer soorten vogels en insecten en nemen meer CO2 op. Bij dit soort reguliere dunningen in het kader van beheer geldt geen compensatieplicht.
De dunning staat gepland voor de nazomer van 2024.
In het Vaartsluisbos – dat deel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land – werken we aan dunning en eindkap van populieren. De populierenklonen in het Vaartsluisbos verouderen relatief snel. Ze zijn vaak al bij ongeveer 50 jaarvolgroeid, zeker op Flevolandse bodem, en helaas krijgen ze dan vaak last van takbreuk of omvallen. Dat levert gevaren op voor bezoekers. Door deze bomen nu te kappen kunnen ze nog als goed bruikbaar hout verkocht worden. Daarnaast zorgen we er op deze manier voor dat de betreffende bosvakken in het Vaartsluisbos hun diversiteit behouden en niet vol komen te staan met bramen.
De kap is beperkt en is, als het weer goed blijft, in 1-2 weken klaar. Op een later moment gaan we hier ook weer populieren terug planten.
Uit veiligheidsoverwegingen was het natuurfietspad langs de Larservaart tijdelijk gesloten. Door extreme algengroei – zeker in combinatie met vocht en bevriezing – werd het fietspad regelmatig op bepaalde plekken zo glad, dat veilig fietsen niet mogelijk was.
In 2023 heeft de gemeente Lelystad het beheer van het fietspad overgenomen van Het Flevo-landschap. Het pad is inmiddels grondig schoongemaakt en dit najaar weer geopend voor fietsverkeer. Informatie over het fietspad is op te vragen bij de gemeente.
Bekijk de omleidingsroute met een toelichting op de sluiting.
Vanaf maandag 17 oktober worden er op verschillende plekken in Natuurpark Lelystad bomen gezaagd. Dit doen we om verschillende redenen:
- Sommige bomen zijn ziek en worden instabiel. Deze bomen kunnen spontaan omvallen of takken verliezen. We verwijderen deze bomen zodat zij geen risico vormen voor langslopende bezoekers of de omheiningen van de dierenverblijven.
- Op sommige plekken zijn bospercelen zo dicht geworden dat er een muur van groen ontstaat. Op bepaalde plekken herstellen we de oorspronkelijke doorkijkjes om het parklandschap weer te benadrukken.
- Op sommige plekken willen we specifieke bomen de ruimte (en het licht) geven zodat zij kunnen uitgroeien tot grote, solitaire bomen.
Een deel van het hout blijft achter in het gebied om als voedsel en huisvesting te dienen voor insecten, schimmels en planten. Een ander deel gaan we gebruiken voor de natuurlijke drainage op de parkeerplaats. Het hout dat daarna nog overblijft wordt verkocht als duurzaam bouwmateriaal.
Onze beheerders gaan tussen 30 januari en 24 februari 2023 aan de slag in de Flevohout. De werkzaamheden richten zich voornamelijk op het verwijderen van bamboe. Bamboe is een woekerende soort die zich momenteel sterk verspreidt in het bos en dat willen we voorkomen. Tijdens de werkzaamheden zal het fietspad tussen de anaconda en de Larservaart tijdelijk afgesloten zijn.
Het langgerekte Flevohout is rond 2000 aangeplant als voorbeeldbos en testtuin voor de productie van duurzaam bouwmateriaal. In het bos zijn bovendien diverse soorten aangeplant om te onderzoeken hoe deze reageren op klimaatverandering. Er zijn vooral boomsoorten geplant die nog niet zoveel worden gebruikt, zoals bamboe, zoete kers, zwarte noot en robinia (ook wel pseudoacacia genoemd). Ook de plantverbanden zijn experimenteel: op de ene plek staan vakken bestaande uit één boomsoort, op andere plekken gemengde vakken. Dit alles om te onderzoeken hoe het bos zich ontwikkelt.
Er komen de laatste tijd vragen binnen over de bomenkap en snoeiwerkzaamheden rondom ons gebied ‘het Trekvogelgraslandje’ bij de Lepelaarplassen. Wat is er precies aan de hand? En wie is er verantwoordelijk voor welke ingrepen? Lees hier meer over de werkzaamheden.